1.9.2016

Vihulan kartano Virossa

Tulipa vierailtua Vihulassa, kolme päivää hienossa kartanoympäristössä. Vihulan kartano sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta itään, nelisen kilometriä Suomenlahden rannasta. 
Alue on kansallispuistoa, lajjoja peloaukeita ja aarnimetsiä. Kartanolla on pitkät perinteet, ensimmäisen kerran mainittu jo vuonna 1501 jolloin omistaja oli paroni juutinmaalta, Hans von Lode nimeltään.
Nykyisen Vihulan kartanon ovat rakennutaneen von Schubertit vuosina 1820 - 1880. Päivinämme kartano toimii kylpylähotellina. 

Kartanon päärakennus, sisällä hienosti kalustettu arvokkuutta henkivä ravintola. Siellä myös tarjottiin hotelliasukkaille aamupalaa. Pakostakin mielikuvitukseen nousivat arvailut millaista on meno täällä ollut 1800-luvulla.
Buffetissa tilat olivat hieman ahtaat mutta aamupala oli runsas, monipuolinen ja maittava.


Kartanon alueella on hieno lummelampi ja paljon vanhoja lehtipuita. On rauhaisia hiekkakäytäviä vieraiden käyskellä kaikessa rauhassa.


Toviksi istahdin hupimajan penkille, oitis alkoi silmissäni kulkea mielikuvia menneistä ajoista.


Kartanon lampi on padottu, vasemmanpuoleisessa rakennuksessa on sijainnut vesivoimalla toiminut mylly jonka koneistot on museoitu turistien ihmeteltäväksi. Oikeanpuoleinen rakennus on kartanon oma viinatehdas

Vihulan vainiolla seisoo komea tuulimylly. Syyskyntö on pellolla juuri suoritettu (ylempi kuva), mullan muheva tuoksu nenässäni tätä kuvasin.


Puiston halki virtasi verkkan joki


Kartanon esiintymislava oli suosittu, kaksi konserttia vierailumme aikana, kevyempää ja klassisempaa.
Katsomo molemmissa aivan täysi.


Kartanon suuri puutarha, hyvin hoidettu, siellä oli kukkaloistoa ja hyötykasveja

Ja olihan siellä paljon muutakin, poiketkaa itse katsomassa ja kokemassa!

1 kommentti:

  1. Upea kartano ja sait komeat kuvat. Tuulimylly on erikoisen kiva, niitä kun ei näe kovinkaan usein.

    VastaaPoista