4.9.2016

Martti Backman: Harriet ja Olof

Viinanhuuruisissa olosuhteissa tapahtui
Olof Laguksen surma


Tämän kirjan lukemisen myötä tulin paneutuneeksi itselleni uuteen termiin, nimittäin factioon. Kyseessä on fiction ja factan, toden ja tarun yhdistelmästä. Siinä kirjailija ottaa lähtökohdaksi tositapahtumat, täydentää sitten itse soveltuvaksi katsomiltaan osin fictiolla.

"Harriet ja Olof" kertoo jääkärimajuri Olof Laguksen suhteesta Harriet Theseleffiin. Miehiin menevä ja eloisa  Harriet pani nuoren Olofin pään pyörälle. Siinä kai meni niin että Olof aivan oikeasti oli rakastunut mutta Harrietille Olof lieni vain yksi "toyboy" muiden joukossa.
Olofin taustasta sen verran että hän oli kunnostautunut vuoden 1918 taistoissa Tampereen valtauksen yhteydessä ja että hänen veljensä oli toisen talvisodan taisteluissa mainetta saanut panssarikenraali Ruben Lagus.

Harriet oli naimisissa rikkaan saksalismielisen Wilhelm Theselffin kanssa mutta suhde oli ajat sitten tyystin kylmentynyt. Wilhelmillä oli sukset vahvasti ristissä Mannerheimin kanssa, piti häntä "ryssämielisenä" koska Mannerheim ei hyväksynyt yhteistyötä saksalaisten kanssa mihin taas Wilhelm vahvasti pyrki.

No kävi niin että juuri ennen Viipurin valtausta Olof sai epäselvissä oloissa kuulan kalloonsa. Oliko kyseessä itsemurha vaiko murha ja jos oli murha niin kuka oli murhaaja ja mikä oli motiivinsa tappotyöhön, näiden asioiden ympärillä kirja paljolti askartelee.

Toinen kirjassa käsitelty historiallinen facta on se että heti Viipurin valtauksen jälkeen valloittajat massamurhasivat noin neljäsataa venäläistä. Miksi ja kenen käskystä on toinen asia jota kirjailija käsittelee.

Backmanin isoisä Fritz Wiik, asianaja, oli aikanaan selvitellyt molempia yllämainittuja tapahtumia, sukututkimusta tehdessään Wiik oli tutustunut isoisänsä jälkeenjättämiin dokumentteihin ja niistä saanut kimokkeen tämän kirjan kirjoittamiseen.

No siinä olivat kehykset ja tositapahtumat joissa liikutaan. Jos haluat tarkemmin tutustua minua edistyneempien kirjallisuusihmisten näkemyksiin ja historiallisiin asiatietoihin löydät googlettamalla vuolaasti materiaalia.

Omalla kohdallani tämä kirja oli antoisa. Factio pysyessään kohtuudessa toimii sujuvan kirjoittajan käsissä mainiona historiaan perehdyttäjänä. Sopivasti fictiota kun on mukana niin sepä houkuttelee lukijaa eteenpäin.
Kirja saa myös kiinnostumaan tapahtumien todellisesta kulusta. Itselleni ainakin kävi niin että perehdyin Olof Laguksen elämäntarinaan ja vuoden 1918 massamurhaukseen netissä dokumenttien myötä. Lainkaan en ollut aiemmin perillä esimerkiksi siitä vehkeilyn määrästä jota harrastettiin Mannerheimin syrjäyttämiseksi ja saksalaisen komennon saattamiseksi nuoreen tasavaltaan.

Pidin hyvänä sitä että kirjailija oli teoksen loppuun liittänyt lyhyet kuvaukset kirjassa esiintyneiden henkilöiden myöhemmistä vaiheista. Myös kirjaan valitut kuvat vahvistivat mielenkiintoa ja toden tuntua lukijalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti