18.6.2016

Polkupyörä

Pyöräily on monimuotoinen juttu, ihmisen suhde pyörään ja sillä ajamiseen vaihtelee suuresti. Äkkiä muistellen itselläni mennyt niin että lapsena ja koulupoikana pyörä oli kiinteä osa elämää sulan maan aikana. Armeijassa ei ajohaluja kyselty. Jäykällä, yksivaihteisella poljettiin  henki kurkussa pitkiä matkoja täydessä taisteluvarustuksessa. Seurauksena oli suorastaan inho pyöräilyä kohtaan. No vähitellen helpotti, tuli hankittua halpa Raleigh merkkinen ketjuvaihteinen. Ajolenkit pitenivät, töihinkin tuli pyöräiltyä. Nyt eläkkeellä pyöräily maistuu aivan erityisen hyvin. Raleigh vaihtui aikanaan säkkäräsarviseen Tunturiin, sitä seurasi cyclocross ja nyt mennään Focus hybridillä mikä vaikuttaa juuri sopivalta vanhemmalla miehelle.

Aikani kuluksi tähän pölyisistä arkistoistani olen keräillyt pyöräaiheisia kuvia muistellessani menneitä retkiäni.


Onpa siinä tainnut pyörä unohtua pidemmäksi aikaa sijoilleen, ilmat kuitenkin vielä renkaissa.Kuva on Espanjasta. Siellä pyöräilyn harrastaminen on aivan eri luokaa kuin meillä. Myös sosiaalisia ovat, varsinkin viikonloppuina näkee pitkiä letkoja ja vauhti on kova. Asiaan kuuluu myös että asut ja pyörät ovat näyttäviä ja laadukkaita.


Sattui taannoin Kemijärvellä että retkelläni yövyin herroiksi hotellissa. Tuli illalla pelko että mitenkäs jatkan matkaani kohti Sallan Naruskasa jos yön hiljaisina tunteina rosvo ryöstää pyöräni. No ratkaisin asian niin että otin sen huoneeseen petikaverikseni. Omatuntokin puhdas sitä kun kuulee juttuja monensorttisista sänkykavereista.Oli matkan varrella niin komea puu että pakko oli pysähtyä ja ottaa kuva. Se oli niin hieno että en lainkaan vapaa-aika metsurin silmälläni hennonnut sitä arvioida.


Polkupyörä on matkailuatoilijan hyvä kaveri. On paljon pikkuteitä ja pikkukaupunkeja matkan varrella joita on kätevä tutkailla pyörällä ajellen. Siinä samalla aistii paikallista tunnelmaa paljon paremmin kuin auton tuulilasin takaa.

Italialainen versio Kotijäätelö jakelusta


Kaunosielun näkemys pyöräaiheen ja kukkien muodostamasta runollisesta kokonaisuudesta


On nostettu pyörä jalustalle


Hollanti on monella tavalla satunaisenkin pyöräilijän toivemaa. On tasaista, pyöräteitä ja ajamisen kulttuuria.
Hyvää oppia tarjolla suomalaiselle pyöräilijälle ja pyöräväylien suunnittelijalle.


Varpunen kerjäsi taukopaikalla murusia


Sallan Naruskaan vei kerran taival, tukikohtana kalastelulle ja vaeltelulle entinen savotan kaupparakennus.
Täälläkin oli mukava metsäautoteitä pyörällä hurruutella, haistella suomaiden salaperäisiä tuoksuja.


Tauko Torniojoen äyräällä. Ainakin omalla kohdalla pyöräilyllä on terapeuttinen vaikutus. Luontainen skeptisyys ja kireys laukeavat parin ensimmäisen kilometrin matkalla. Uskoisin että verenpaineenikin laskee.
Aivan itsekseen ajatukset lähtevät mielenkiintoisille väljemmille kiertoradoille, luovuuttakin esiintyy varsinkin kun sää on kaunis ja hienoinen tuuli selän takaa auttaa.


Kupsahdus ja hieman siinä
polvesta nahka nirhaantunut,
lukkopolkimet olivat tapahtumahetkellä
vielä vähän oudot Omaperäinen ratkaisu eikä ole kallis


Vanha palvelija, huomiota kiinnittivät hyvin suojatut ketjut ja rattaat. Satulan nokka osoittaa ylväästi yläviistoon. Ei ole tämän pyörän haltija pyörämaailman muodin perässä polkija, uskoisin myös että suhteensa pyörään on suorastaan intiimi, ei ajattele sitä mekaanisena kulkupelinä vaan ystävänä.Usein tulee valittua taukopaikka niin että edessä on myötämäki


Örön saarella Tanskassa silminkantamaton hiekkaranta, niin kovaksi hiekka pakkautunut että kevyt oli pyörällä maisemia tarkkailla.


Kuten Espanjassa niin myös Italiassa. Pyöräily on yleinen kuntourheilun muoto. Välimeren rantatietä Santa Marinellan kaupungin kohdalla tässä viiletetään.Vähän surullinen loppu tälle jutulle. Upsalan vanhan kaupungin kohdalla on pyörä jokeen suistettu. Huligaaneista lienee kysymys, heidän silmissään pyöräily lienee aivan liian rasittavaa.

1 kommentti:

  1. Nyt katsoin vain kuvat, mutta sitäkin intensiivisemmin. Monta ihanaa pyörää olet kuvannut, ja viimeisessä kuvassa pyörälle sit sattui haaveri ja se oli sarjan "upea" lopetus. Luen paremmalla ajalla sitten tekstit.

    VastaaPoista