22.5.2016

Jokamiesluokan ornitologiaa

Mökillä viikonloppua vietin, paikkojen kuntoonlaittoa talven jäljiltä siinä oli päällimmäisenä, laiskottelua ja saunomistakin. Siinä sivussa siivekkäitä toisella silmällä tarkkailin. Hyttysiä ei onneksi vielä ollut.Näillä vesillä lintuja tarkkailin. Olisipa hieno jos olisi sattunut uljas merikotka tuohon kivelle istumaan, rantasipikin olisi kelvannut, merimetso ei nyt aivan välttämättä näin lähelle mökkiä.


Mustakurkku-uikku pariskunta tarkkailee kurjen arvokasta ylilentoa. Kauhea ääni näistä kurjista lähtee. Kaksikin pariskuntaa siinä aivan lähellä esittelivät laulutaitojaan.


Yhtä höyhentä köyhempi on joku siivekäs, olisiko lokki, vesilintu nyt kumminkin, näin oletan.
Ei ole vielä valmis lehti rantalepässä.


Hyppyharakka
(Pica Exhibuit)


Tarkkasilmäinen voi tässä havaita sorsan vai olisiko tuo koskelo. Vähän köyhiähän nämä lintukuvat ovat kun on polttoväli kameran linsissä lyhyehkö.


Ovat poikamiehiä, tarkkailevat sumuisessa aamussa ilmeisellä mielenkiinnolla  kauempana uiskentelevaa naaraspuolista lajitoveriaan. Kevättä on rinnoissa heillä.


Koskelopariskuntahan se siinä


Siellä ne sumussa, mustakurkut. Parinmuodostusta vireillä. Siinä kävi välillä toinenkin uros vonkaamassa, kiivasta oli pojilla oman paremmuutensa esittely.


Lähempi kuva mustakurkkuisesta uikusta ja varjoisista vesistä


Klapeja rannassa pilkkoessani niin myös ainakin nämä linnut havaitsin: haarapääsky, västäräkki, peippo, räkättäjärastas, kalatiira, kalalokki, naurulokki, selkälokki, sepelkyyhky, sipi, varis, isokoskelo, telkkä, tavi.
Melkein päivittäin näkyy myös merikotka mutta nyt pysytteli piilossa. Komean kalasääksen näin kun venheellä mökille ajoin.


Se oli viime vuonna kun palokärki tutkaili mitä mahtaisi löytyä ison kuusen sisältä. Kolme tällaista reikää nokki mokoma mökkikuuseeni.


Komealla vesikivellä on kalalokila jokavuotinen pesimäpaikka ja siinähän ne näemmä tänäkin vuonna pelehtivät.


Pieneen lähisaareen olen ripustanut telkälle pöntön, ei toki taida tässä kvassa erottua. Keväisen herkkää on siinä vielä lepän lehvistö.


Jonkun vuoden tässä pesi onnellisena talitintti, mutta viime kesänä ampiaiset ottivat omakseen.


Seisova vesilntukoira harjoittelee seisontaa. Muille linnuille vain seisoo mutta kun joutsen tulee lähelle nousee ankaraan haukkuun.

1 kommentti: