27.6.2013

Epäsiveellinen tapaus rajaseudultaPrologi:

Ei tämä ole kovin korkeatasoinen juttu, jätä lukematta jos olet herkkä taipuhdassieluinen ihminen tai muuten vain kiiruinen


Tarina:

Tämä sattumus perustuu tositapahtumaan reilun sadan vuoden takaa, pieneltä peräkylältä itärajan pinnassa.
Kauppamatkoillaan Sergei, laukkuryssä ammatiltaan, oli kulkeutunut Nyhtälän Arviitin harmaaseen pirttiin. Arviitin vaimo Selma oli ostanut kauppamieheltä parsinneulan, pari kyynärää kanttinauhaa sekä jotakin muuta pienempää tarviskalua ja tykötarvetta. Ehtoo alkoi jo painaa päälle kun kaupat oli saatu hierotuksi. Syksyiseen yönselkään ei vierasta päästetty vaan ajan tavan mukaan järjestettiin vieraalle talosta  yösijaa.
Nyhtälän pienessä tuvassa oli vain yksi sänky, Arviitin ja Selman koruton honkapuinen sivustavedettävä aviovuode. Koska pirtissä oli syysmyöhällä melkoisen kalseaa ei vierasta laitettu ovensuurahille öitsimään vaan sai Sergei vieraanvaraisesti nukkumasijan Arviitin ja Selman välissä. Illan hämärtyessä kellistyivät kaikki kolme pidemmittä puheitta yöpuulle. Ja mitenkäpä siinä olisi paljon rupateltu kun Sergei ei suomea puhunut eikä liioin ymmärtänyt, venättä vain vuolaasti suhautellen solkkasi.

Kului siinä tovi kun Arviiti havahtui horroksestaan kummaan ähinään ja kihnutukseen. Aikansa ihmeteltyään mistä on kysymys  tokaisi,  "Kuulehan sie Selma miust ko tuntuu et sinnuu naijjaan"

Selma,  "Voi tokkiisa niihä tuo miustakkii, mokoma turjas muina miehinä eikö paineloo mänemään"

Arviiti, "No mut eihä sellane  ny vällee passaa, sano et koht herkiää eihän tällainen peli ja meno sovi kristillisessä kodissa"

Selma,  "Vaan kun se ryöttä ei ymmärrä suomen sannaa"

Arviiti,  "Nyt ei auta kun lähteä naapurin Nikolaita tulkiksi hakemaan että ymmärtää lopettaa"

Selma, "Tottapa tuo uskoo kun Nikolai tulkkina selvällä venätällä toimittaa asian"

Arviiti ponnistaa ylös pediltä, kaapaisee housut, kumiteräsaappaat ja palttoon päällensä. On jo kovaa vauhtia ovensuussa menossa kun Selma toppuuttaa, "Elähän hosu matkaan Arviiti, ka ku miust tuntuu et hää jo lopettelloo"


Epilogi

Hyvä kielitaito on hyödyksi ihmiselle elämän varsiteillä.


3 kommenttia:

  1. upeita kuvia,vaikkei ihan suomalisia, mutta pieni punainen tupa on kaikkein paras.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Pepita. Tuo pieni punainen tupa on vähän salaperäinen paikka. Tarkoitus on kaivella kuva-arkistojani ja tehdä postausta sen tiiimoilta myöhemmin.

    VastaaPoista