28.2.2015

Hyvä ihminen Coinin kaupungissa


Tämä tapahtui joitakin vuosia sitten Andaluciassa Coin nimisessä pienessä kaupungissa, sanon nyt että nimellä ei ole mitään tekemistä kolikon kanssa. Tämä Coin ei ole laisinkaan turistipaikka, sisämaassakin on, tavallisten espanjalaisten asuttama kaupunki. Fuengirolasta tunti ja vartti bussilla kestää sine ajella.

Kapeita katuja siellä riitti turistin astella, rakennukset olivat vanhoja alueella jossa yht`äkkiä totesimme olevamme lievästi eksyksissä. Toki olisimme omin nokkinemmekin auringosta suuntaa ottaen ennenpitkää osuneet tutuille paikoille. Mutta sattuipa siellä kapealla kujalla merkillinen tapaus jota tässä nyt muistelen. 
Oli siinä mies kadulla pesemässä pientä autoaan, siitä aivan vierestä kuljimme. Jostain syystä, vähän vasten tapojani minä perusyrmeä suomalainen hymyilin ihan vaan vähän tälle miehelle, pidättyväinen suomalainen, hän hymyili lämpimästi takaisin. Siitä rohkaistuin viittoilemaan joka suuntaan ja hoin samalla kysyvän näköisenä centro, centro.

Herra ymmärsi oitis ongelmamme, viittasi oitis kädellään centron suuntaan. Askelsi sitten yhtäkkiä nopeasti autotalliinsa elehtien tavalla jonka tulkitsimme tarkoittavan että odottakaa hetki. No odotettiin ja pian palasi hän puolijuoksua ja ojensi meille pienen postikortin kokoisen maalauksensa jossa oli kuvattuna härkä ja härkätaistelija. Omasta mielestäni taidokkaasti maalattu miniatyyri. Kuva miellytti ja niinpä kyselin sen hintaa ostaakseni. Mies hymyili ystävävällisesti ja torjui erittäin päättävästi maksamisaikeeni. Vähäisellä englannillaan hän kertoi olevansa armenialainen, vakuutteli että maalaus ei ole kaupan vaan se on lahja meille, hän haluaa antaa sen meille. 

Olipa erikoinen tapaus, oliko se palkka hymystä? Oliko mies tehnyt jonkun huonon teon ja omaatuntoaan lepyttääkseen tai taivasosuuttaen varmistaakseen antoi lahjan tuntemattomille ulkomaalaisille turisteille. Vai oliko mies ylpeä maalaustaidostaan, halusi sille katsojia? Loppupäätelmäni kuitenkin oli että ihmisystävän kohtasimme, miehen olemuksessa oli jotakin mikä tästä vakuutti.

No hyvä mieli siitä jäi pitkäksi aikaa, että maailmassa on olemassa hyviä ihmisiä. Taulu on nyt kotimme seinällä, aina kun sitä vilkaisen niin ajattelen suurella lämmöllä Coinissa asustelevaa armenialaista miestä ja saan uskoa ihmisen hyvyyteen.

2 kommenttia:

  1. Maalaus on taidokas, mutta aihe ... Hymyllä voi joskus olla yllävät seuraukset.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Aina, siellä Andaluciassa tuo härkien rääkkäys on ikivanha perinne mutta kohta varmaan kielletään

    VastaaPoista