3.1.2015

Joni Skiftesvik: Isäni, sankariVähän moitiskellutkin itseäni lankeamisesta kevyempien ja viihteellisten kirjojen höttöön maailmaan viime aikoina. Jopa jonkun jonninjoutavan dekkarin olen lukenut, tällaisen jossa raakuuksien ja rikollisuuden maailman kuvauksen oheen on loputtoman väsyttävästi ympätty kevyttä, tekisi mieleni sanoa lässytystä päähenkilöiden arjesta, ongelmista ja loputtomasta kiireestä sekä väsymyksestä. Jos tällaista haluaa kuulla olisi parempi kuunnella naapureittensa ja lähimmäistensä tarinoita arjestaan.

No tein parannusta otin ja luin joulupukin lahjakirjoista Skiftesvikin "Isäni, sankari" nimisen teoksen. Siitä oli tyhjä höpinä ja lukijan mielistely, se kevyt viihdyttäminen ja lukijan kosiskelu jätetty tykkänään pois. Elämä kirjassa on kovaa ja rumaa, ainoa poikkeus tästä on vanhempien (lähinnä isän) ja lasten välinen rakkaus ja lämpö. Oli se niin sanottua kaunokirjalisuutta läpeensä sanan täydessä merkityksessä.

Päähenkilö oli juureton petturi, vaimoaankin mukiloi. Lapsiaan rakasti, oli huolehtivainen ja kiltti heille, tykätty isä. Siitä kirjan nimikin, tyttärensä lapsensilmissä isä oli sankari ja sillä siisti.

Hienosti kirjoitettu, rakennettu ja ajateltu kirja se on.  Jos ei lukija ennen ole ymmärtänyt niin luettuaan kyllä tajuaa että lapsuuden ja nuoruuden kokemukset ja elinolot ohjaavat paljolti ihmisen kehityksen kaarta.

Kirja tapahtuu 1915 vuoden Perämeren maisemissa. Jääkäriksi aikoavia salakuljetetaan noina aikoina pitkin pimeitä, kivikkoisia ja tuulisia vesiä Ruotsin puolelle, taipaleelleen jääkärikoulutukseen Saksan maalle.
Luotsina ja venemiehenä päähenkilö Taavetti, taustaksi  valinnoilleen on myös takautuvia kuvauksia hänen lapsuudestaan.

Erityisen kiitoksen kirjailija ansaitsee mielestäni siitä että ei ole lähtenyt maalailemaan tapahtumiin liittyvä sankarillisuutta tai aatteiden paloa vaan pitäytynyt henkilöidensä arjessa ja kokemisiensa maailmoissa.

Herkkupalana lainaan tähän Taavetin  tyttären pohdinnoista päiväkirjassaan:

"Se on tämä politiika , mistä kaikki nykyään puhuu, joka myrkyttää ihmisten mielet.......
Se politiika pitäisi panna säkkiin ja upotaa mereen tai polttaa saunan pesäsässä"

Vähän kuluneesti nyt lopuksi sanon kehuakseni ja kiittääkeseni tekijää että on se tämä Skiftesvik oikea kirjailija. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti