15.4.2013

Pylsy, pylssy

Jos on joku kuka ei tiedä mitä on pylsy niin tässä lyhyt johdatus aiheeseen.

Pylssy on vanhanaikainen ruokalaji tai lisuke. Eräänlainen hakkelus jonka keskeisiä ainesosia ovat eläiminen sisukalut, siannahka,  korvat, kärsälevyt, kanalintujen kivispiirat jne. Ainekset keitetään suolavedessä  kypsiksi, hakataan kuurnassa petkeleellä pieniksi palasiksi ja maustetaan.

Tarkempaa tietoa ruotsalaisesta pylssykäsityksestä joka lienee hieman rikkaampi ja monimuotoisempi kuin omamme voi lukea Torgny Lindgrenin kirjasta jonka nimi on "Pylssy". Kirja kannattaa lukea sellaisenkin ken ei välttämättä ole pylssystä kiinnostunut mutta on kiinnostunut hyvästä kirjallisuudesta. Tämä Torgny on kuuluisa kirjailija jollaa on hieman kälmiä luonteessaan.

Oli muudankin kulkumies päässyt hyväntahtoisen peräkylän emännän pylsyä maistamaan. Muikistellut huuliaan, niin oli suun mukaista ollut että oli kärttänyt toistakin lautasellista syödäkseen. Sen lusikoituaan oli ikäänkuin kiitokseksi tuuheasti röyhtäissyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti