22.4.2015

Koira ja hänen viisautensa


Aika yleisesti kuvitellaan että koira olisi kovinkin viisas eläin. Minä sitä vähän epäilen, uskoisin että esimerkiksi varis ja orava ovat paljon viisaampia monista muista eläimistä puhumattakaan. Ei kai koira osaa pohtia, laskelmoida, ratkaista ongelmia. Paremminkin on hän yksinkertaisesti mukavuudenhaluinen, ahnas ruualle ja kyhnytyksille.  Ihminen on sen itsekkyyttään jalostanut mielensä mukaiseksi, alistuvaiseksi kauniisti silmiin tuijottavaksi kumppanikseen elämän arkeen.

Tottahan koira saadaan opetettua, on agilityä, jänisten ja lintujen jahtaamista, huumeiden nuskintaa, jopa ruumiin haistajia järvien pohjamudista mutta ei se mitään viisautta ole. Elikko vain tottelee, kenties haluaa miellyttää isäntäänsä, jonka kokee laumaeläimenä olevan itseään ylempänä rankingissa, mutta ennenkaikkea toimii palkioksi annettavien makupalojen ja kehujen toivossa.

No tietysti se jonkilaista "viisautta" on että arvostaa säännöllistä sisäruokintaa, lämmintä ja kuivaa makuusijaa, lepertelyä ja silittelyä mutta kukapa, ihminen tai kotieläin ei sellaisista tykkäisi.

 Muta eihän tämä koiran tyhmyys sitä tarkoita että eivätkö olisi nuo kuolaavat, karvojaan lähdettävät hännänheiluttajat mukavia seuralaisia.
Monia hyviä syitä on ihmisen koiraa pitää. Se pakottaa ulkoilemaan, elikkoa kävelyttäessä tapaa muita koiraihmisiä. Jos ei ole aivan sulkeutunutta ihmistyyppiä niin avutuu mainioita tilaisuuksia ajatustenvaihtoon, saattaa syntyä aivan pysyviäkin, hedelmällisiä ja pitkäaikaisia  ihmissuhteita.

Koiraa on myös mukava seurailla, vaikka kaikkia sen touhuja ei aina ole helppo ymmärtää. Vähän sama juttu kun on kanoja katsellessa kuitenkin, tuntee itsensä viisaammaksi.

1 kommentti:

  1. Kyllä, koiran saa tekemään, mitä itse haluaa suksuttelemalla, mutta kanalle ei järkipuhe auta, hyvin pian huomaa jäävänsä toiseksi. Kokemusta on ;) Sen takia pidänkin kanasta enemmän kuin koirasta :-D

    VastaaPoista