28.4.2014

Alpujarras

Autolla kiertelin Alpujarrasin vuoriseutua Andaluciassa. Ylimmillään tie vei yli 2100 metrin korkeuteen. Tasamailla elämäänsä eleleelle sangen vaikuttavia ovat tienoot siellä. Vuoria, laaksoja ja rotkoja riittää. Pohjoispuolella majasteettiset Sierra Nevadan lumesta valkeat huiput.
Jos itse valita saa niin juuri keväällä täällä pitää ihmisen liikkua. Kevään heleä vihreys, kukkivat puut ja pensaat, tienvarsien rikka ynnä muiden ruohojen kukkailoisto. Ja raikasta on ilma, hyvää kulkijan hengitellä. Kesällä on liian kuuma, talvella kylmä ja syksyllä maa paljolti vedenvähyyden ja auringon ruskeaksi korventamaa.
Vuoriston lukuisat kylät ovat viehättäviä maleksia ja sikäläistä tapaa rakentaa ihastella ja kummastella. Herkkämielistä tai kaunosielua saattaa joissakin kylissä rehoittava turistirihkaman tarjonta tosin häiritä. Jos ei kiinnosta niin siltä vaan sulkea silmänsä ja keskittyä oleelliseen.

Tähän laitan mutaman kuvan parin päivän retkeltä, sellaisia joita turistit tyypilliesti ottava huokaillessaan näköalapaikoilla luonoon ihmeellisiä muodostelelmia ja ihmisten aikaansaannoksia.
Sen vielä sanon että jos ken erakoksi tai erakkomaisuuteen tuntee vetoa niin vuorille on ripoteltu enemmän tai vähemmän erilleen taloja pienten äkkimutkaisten teiden varsille. Varmasti löytyy myytäväksi itse kullekin sopiva paikka asustella ja pohdiskella maailman menoa ja materialian palvonnan turhuutta.

Tekojärvi

Tummanpuhuva vuorikimalainen  medenkeruussas

Mies kuljettaa vempeleellään kaasupulloja
Pampaneiran kujilla


Hiljainen on kylätie

Suksimasta tulossa tai sitten
menossa nämä

Tyypillinen pieni hostel

Näitä vuorikyliä riittää, mukava niiden kujia on kuljeskella. Tässä Capileira.

Sieltä pilkistävät Sierra Nevadan huiput


Kinkkujen kylä, Trevelez


Vilvoittavien vetten äärellä

Kuinka se tie saattoi suora olla kun maa oli mutkallinen

Se on pensas
Lunta maassa 2100 metrin korkeudessa

Albujarrasissa ei ole näin komeita kirkkoja

Tällaisilta ne kylät sisältäpäin näyttävät, on mummoilla kauppakassien
kanssa kapuamista

2 kommenttia:

  1. Lumihuippuinen vuori on huikea näky kesäisen karun maiseman keskellä. Hieno kuvasarja!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kamerakierroksesta. Sait näyttäviä kuvia. Tykkään aina noista porras- ja kujamiljöistä.

    VastaaPoista