25.6.2013

Lahjan antamisen psykologiaa

Näin on muinoin viisas kiinalainen ajattelija Tsun Huan pohtinut ja opettanut lahjan antamisen tapahtumaa ja psykologiaa,  mitä se viestii antajastaja mitkä ovat saajan tuntemukset ja sielunliikkeet.

Oppia tästä voisi kiireinen, materialismiin  taipuvainen nykyihminen ottaa. Pohtia tykönään Tsun sanomaa, valaistua ymmärtämään että loppujen lopuksi henki on tärkeämpi kuin materia.

Esimerkkinä tekstissään Tsun käytti naapurin syntymäpäivää. Tuttava oli hankkinut lahjaksi hienon pilkkumin. Lohikäärmes- ja lootuskukkakuvioilla kirjaillun hienon noin yhden kapan vetoisen rypyliäisreunaisen kulhon. Itse lahja  oli siis hieno ja epäilemättä naapurille mieluinen esine. Mutta opetus tulee siinä miten pilkkumi annetaan. Lahjan antajan pinnallisuudesta kielii jos astia ojennetaan töksähtävästi, paljaana ilman minkäänlaista pakkausta. Hyvää kuvaa ei anna sekään jos pilkkumi on kietaistu jo kertaalleen käytettyyn, rasvaiseen ehkä repaleiseenkin sanomalehtipaperiin, käytetystä muovikassista puhumattakaan.

Aidosta antamisen ilosta ja sydämen kyllyydestä kielii hieno kääre. Hillityn herkkäkuvioinen silkkiäispaperi johon hyvällä maulla soinnutettu nauhasidos luo hienon kokonaisuuden. Tällaisen lahjan saanut naapuri aistii oitis että antaja on paneutunut vaivalla lahjaan ja antamisen tapahtumaan, hienon kääreen viestimänä laittaneen palan omaa sisintään lahjaansa.
Sopusuhtainen naapurielo ja keskinäinen luottamus mitä ilmeisemmin syventyvät entisestään kun lahjan antamiseen paneudutaan vaivaa nähden ja sydämen lämmöllä.



1 kommentti:

  1. Totta. Kauniissa kääreessä ja huolella harkitussa koristelussa on antajan sisintä mukana ja vaatimattomampikin lahja saa aivan toisen merkityksen.

    VastaaPoista