8.5.2014

Sähköä Espanjan taivaalla ja talojen seinissä


Joitakin sähköaiheisia kuvia tarttunut Andaluciassa jouten kuleksiessani kameran kortille. Itse en ymmärrä sähkön olemuksesta ja kulkemisesta juuri mitään, oikeastaan vain sen että tepselistä sitä tulee ja sen ja sen kuljettamisen  hinta sähkölaskuissa nousee tasaisesti.

Sitä mieltä minä kuitenkin olen että erilaiset ovat sähködirektiivit etelässä kuin meillä kotisuomessa. Käyttävät sähköasennuksissa espanjalaiset enemmän mielikuvitusta.


Siinä mäenharjalla kokonainen ryväs myllyjä reipaassa länsitulessa. Nämä Gibraltarin kodalla, saattaa olla tuulinen paikka Atlantin ja Välimeren liitoskohdassa.Sähkön synty

Tässä lienee jonkinlanen sport malli, ehkä tee-se-tse miehen kevytrakenteinen tuulimylly. Tuottanee kuitenkin tuulisella ilmalla sen verran sähköä että saa talon emäntä paellat ja lampaanviulut paistetuksi.
Jos on sähkömiehellä luovuutta voi johdot asentaa mös ikäänkuin runollisesti, pieneksi taideteokseksi,
iloksi ohikulkijan silmälle.
Suomalaiset sähköasentajat lienevät etupäässä kuivan asiallisia, ei ole
ainakaan omaan silmääni katujen varsilla tällaisia nonfiguratiivisia luomuksia sattunut.


Siinä ne ovat esimerkillisen selkeästi esillä piuhat, sähkölaatikkonkin minkä lie liitoskotelon jättänyt asentaja kohteliaasti auki. Mukava on siihen suraavan monttöörin tulla vikoja selvittelemään tai uusia johtoja vetelemään, kaikki on kuin tarjottimella konsanaan.Ylväänä  kurkottelee vanhanaikainen puinen sähkötolppa kohti sinitaivasta. Kelpaa sähkön vilistää.


Koristeellisesti asennetut sähköjohdot, katulamppu, vankilan kalterit ja karhea kiviseinä muodostavat harmoonisen kokonaisuuden, siinä satunnaisen ohikulkijankin silmä lepää.  Pilalla olisi tunnelma jos johdot olisivat tiukassa nipussa, mahdollisesti vielä persoonattomaan muovikouruun ahdettuina.


Hyvin aikansa palvelleet eristeet vanhuutensa levossa. 
Kaksi niistä ovat pikkupojat onnistuneet kivittämään rikki.Äkkinäinen voisi luulla että yllä olevissa kuvissa esiintyvät sähköjohtoasennukset olisivat syntyneet suunnitelemattomasti,  kiireellä manjana kyhäten.
Sellainen käsitys on kovin väärä.  Johtojen kulku, niiden keskinäinen rytmiikka ja jännite on tarkkaan etukäteen suunniteltu. Tapana on että  ennen asennuksia rakennetaan villalangoista malli johtojen kulusta ettei tarvitse tolpissa ja talojen seinillä visuaalista ilmiasua sitten enää hankalissa oloissa suunnitella. Vakava suhtautuminen suunnitteluun näkyy siinäkin että käyttävat sähkönsinisiä lankoja.

2 kommenttia:

  1. :-D :-D Tämäpä pitää näyttää sähkömiesappiukolle! Hänkin on ollut suunnitteluhommissa aikoinaan :-D

    VastaaPoista