27.7.2013

Kiinalaista viisautta

Kolme elämänohjetta

Muinoin elänyt viisas kiinalainen ajattelija Hung Xtsu päätyi kahdenkymmenen vuoden tiiviin pohdiskelun jälkeen väittämään, että on vain kolme asiaa joita ihmisen tulisi maisen vaelluksena aikana tavoitella. Ken pystyy ymmärtämään nämä elämisen syvimmät perustotuudet ja toteuttaa niitä tinkimättä elämässään saavuttaa sieluunsa rauhan, sanoo Xtsu.

Tärkeintä Xtsun mukaan on, että pidättyisimme panettelemasta lähimmäisiämme. Ei siksi etteivätkö he sitä kestäisi, mutta näin paljastamme oman sisäisen köyhyytemme, kateellisuutemme ja pinnallisuutemme. Tästä viisaudesta on sittemmin kummunnut tuttu sananlasku "ei haukku haavaa tee eikä panettelu paremmaksi nosta".

Toiseksi "ei koreat kuoret huono asia ole, ei ollenkaan". Xtsu näkee selvästi syvemmälle kuin sananlaskunikkarit hokiessaan "moni kakku päältä kaunis" ja "ei ole koiraa karvoihin katsominen" jne. Ei pidä väheksyä pakkauksen muotoa, hyvä sisältö kauniissa kääreissä on paljon parempi kuin hyvä sisältö rumissa kuorissa. Lahjaksi ojennettu arkinen riisipilkkumi käärittynä hillitynväriseen silkkiäispaperiin ja sidottuna tupsupäisillä koristenauhoilla on toki aivan eri asia kuin jos astia luovutetaan nuhraantuneessa käärepaperissa. Pakkauksen ulkonäkö kertoo pitkälti sen, onko jotain antajan sydämestä mukana paketissa.

Kolmanneksi on opittava tajuamaan käytettävissä olevan ajan rajallisuus. Ei pidä ajatella yksioikoisesti "ei oppi ojaan kaada" jne. Maailma on täynnä hyviä ja tavoittelemisen arvoisia asioita, mutta aikamme ei riitä kaikkeen, pitää osata valita, asettaa tärkeysjärjestykseen.

Xtsu opettaa: "Kun kaivat komean ojan
riisihalmeellesi, kaksi kertaa syvemmän ja leveämmän kuin olisi tarpeen, saavutat kyllä yksinkertaisimpien naapuriesi ja satunnaisten ohikulkijoiden kunnioitusta ahkeruudellesi. Mutta tyytymällä pienempään ojaan, juuri sellaiseen kuin vedenkuljetuksen kannalta on tarpeen, olisi säästänyt aikaasi vaikkapa hiljaiseen pohdiskeluun ja itsesi tutkiskeluun, joka juuri sinun kohdallasi olisi tarpeen"

Epäilemättä Xtsun ohje oman aikamme tupo-neuvotteluihin valmistautuvalle ay-johtajalle olisi korostanut vapaa-ajan merkitystä, olisi saattanut hyvinkin evästää sanomalla "pekkaspäivistä älä luovu , ne ovat saavutettu etu, meille mahdollisuus hiljentymään pohtia päiviemme kulkua".

Hung Xtsulla oli usein tapana pukea ajatuksensa vanhan japanilaisen runomitan muotoon. Opetukset olivat runoissa hieman kätkettyinä. Tästä menettelystä Xtsu arveli olevan sellaisen hyödyn, että kun lukija kerran ymmärsi runon sanoman, se pienen ponnistelun jälkeen itse oivallettuna painui syvemmin hänen tajuntaansa ja samalla Xtsu katsoi ikään kuin välttyvänsä heittelemästä helmiä sioille.



Tulppaaneja pilkkumin täydeltä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti